Meten is weten

Jaarlijks elektriciteitsverbruik

Meten is weten. Het is een gekende spreuk die ook geldt voor uw elektriciteitsverbruik. Om uw verbruik onder controle te houden of te verminderen is het belangrijk om een goed zicht te krijgen op het verbruik. Regelmatig controleren en noteren is de boodschap.

Elektriciteits- en gastellers maandelijks aflezen is een goed startpunt, zo kan u na verloop van tijd dezelfde maanden van verschillende jaren met elkaar vergelijken.

Online kan u dit noteren op www.energieid.be. U krijgt maandelijks een email om u eraan te herinneren. Bekijk ook af en toe uw historiek.

Uw verbruik vergelijken met gemiddelden kan op www.vreg.be
 

Huishoudtoestellen meten

De meeste mensen hebben er nauwelijks een idee van hoeveel elk elektrisch toestel in huis verbruikt. Dan weet u ook niet hoe u het beste kan besparen.

Met een energiemeter kunt u op een eenvoudige wijze zicht krijgen op het verbruik per toestel.  Een energiemeter kan aangeschaft worden in de meeste elektriciteits- en doe-het-zelfzaken (Brico, Gamma, Hubo...) voor een bedrag van 15 à 25 euro. Bij Eandis kunt U gratis een energiemeter uitlenen.

U kan er de verschillende apparaten in uw woning mee testen (ijskast, wasmachine, afwasmachine, diepvries, tv, computers, …).  Het gebruik van meter is heel eenvoudig. Je plaatst hem gewoon tussen het stopcontact en de stekker van het toestel dat je wil meten.

U kan ook zelf inschatten hoeveel een toestel verbruikt. Zoek daarvoor op hoeveel Watt het toestel verbruikt. Dit staat in de handleiding en meestal is er ook een label op het toestel geplakt. Dit vermenigvuldigt u met het aantal uren dat het toestel in werking is per dag/week/maand/jaar. Dat getal delen door 1.000 geeft een schatting van hoeveel kWh het toestel verbruikt.

 

Energie is meer dan enkel elektriciteit

Energiezuinigheid kan ook door zuinig te zijn met gas of autoverbruik. Diverse tips vindt u terug op volgende websites:


Energie-audit

Om een beeld te krijgen van mogelijke verbeteringen in uw woning of uw bedrijf kan u een energie-audit aanvragen bij een erkend deskundige