Nieuws

  • Wind #4

    Nieuwsbrief december 2019                                                                                                                                     

     

  • Vervanging generator turbine Atlas

Certificaten

  partner

Windturbines, kinderen en vlinders: een prachtige combinatie

21 jun

0 reacties

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Wind ontvingen we meer dan 330 leerlingen aan de turbine Nobel in het windpark Duikeldam. De schoolkinderen waren onder de indruk van de omvang van de windturbine en zochten vlinders in de bloemenweide rond de turbine, zoals u kan zien op de foto's hieronder.

Vruchtbare samenwerking

Rondom de windturbines van de parken BredeKop (langs de E17 in Berlare en Zele) en Duikeldam (langs de E34 in Vrasene en Sint-Gillis-Waas) bevindt zich een nectar-bar van maar liefst 3.500 m². De fundering van elke windturbine met grond bedekt is (‘terp’), een ideale plek om de natuur een handje te helpen vonden we. Jurgen Couckuyt van het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied en Robbert Schepers van Regionaal Landschap Schelde-Durme kwamen op hetzelfde idee. Samen met hen sloten we in 2014 een samenwerkingsovereenkomst af en voegden de daad bij het woord.

Kleine oppervlaktes, van groot belang

En het resultaat mag er zijn! De turbines stonden vanaf de prille lente tot de late herfst met de voeten in de bloemen. Vlinders, bijen en andere insecten doen zich nu al het derde jaar op rij tegoed aan de bloemenweelde. Ook dit jaar is goed gestart. Hoewel het nog niet eens volop zomer is, staan de turbines wel in bloei. En zijn er al verschillende vlindersoorten waargenomen . Deze lente werd bovendien op elk van de kraanplaatsen nog eens 200 m² grond extra ingezaaid. Dat brengt de totale oppervlakte van de nectar-bar op meer dan 3.500 m²!

Elke plek omheen de turbine lijkt een onbelangrijk klein oppervlak, maar voor vlinders kunnen ze een groot verschil betekenen. Vlinders, en ook andere insecten, trekken van de ene plek naar de andere. Tijdens deze tochten hebben ze plaatsen nodig waar ze kunnen rusten en vooral waar ze voedsel vinden. Daarom zijn deze kleine eilanden, deze nectar-bars rondom de turbines, van belang.

Op basis van de rijke ervaring van Jurgen Couckuyt werd een bijzonder maaischema opgesteld waarbij telkens maar een deel van het oppervlak wordt gemaaid. Dat zorgt ervoor dat er altijd nectar is en dat een grote variatie van planten behouden blijft.

Windturbines, kinderen en vlinders : een prachtige combinatie

Alle leerlingen namen een kijkje onderin de windturbine en kregen informatie over het hoe en waarom van windenergie. Ze zochten en vonden ook vlinders rond onze turbines. En ze maakten onder de inspirerende aanmoediging van Hicky Helmantel, illustrator van kinderboeken, prachtige schilderwerken waarin de wind zichtbaar werd.

Dus, ondanks de vele regenvlagen werd het toch nog een mooie dag voor vlinders, kinderen en windturbines!

           Vlinder naast windturbine Nobel

Reageer